Főoldal » Cikkek » Eckhart Tolle

A felébredés kora

A felébredés kora

Kim Eng 2003

 

A tudatosság fejlődése feltartóztathatatlan. Minden jel arra mutat, hogy a felébredés korát éljük. Ez iránt nem támad kétségünk, ha szembesülünk a napi hírekkel, az erőszakkal, a háborúkkal, a rettenetes szenvedéssel és az emberek zaklatásával. Úgy tűnik, hogy semmi nem változott, illetve a dolgok nem rosszabbodtak. Valójában magának az emberi elme tudattalansága szemünk előtt zajló játékának vagyunk a tanúi. Ezt a világot azért hozzuk létre, mert nem vagyunk tudatában a bennünket életben tartó és összekapcsoló egyetlen forrásnak, és e helyett nézetekkel, ítéletekkel, címkékkel és mentális álláspontokkal azonosulunk. Az egyetlen forrásnak, az egyetlen tudatosságnak, amely minden forma előtti, és minden formán túli – a bőr színén, a szexualitáson, a kultúrán, a valláson, vagy bármin, amire az elme csak gondolni tud.

Amikor tanúi vagyunk a világ eseményeinek a televízión keresztül, valójában csak az emberi tudattalanság hatását látjuk. Azonban csak benned jöhet létre az elsődleges ok, és így az csakis ott oldódhat fel. És csak ekkor születhet meg egy új világ.

KE: Sok ember érkezett el a spirituális felébredés kezdetére napjainkban. Sokukból tanító válik, mint például belőled, hogy a többieket vezesse, támogassa. Noha senki nem tudja megtenni helyetted, a tanító kétségtelenül segíthet – sokan azt mondják nélkülözhetetlen – a fölébredés folyamatában. Egy ilyen elsöprő erejű, spirituális igazság iránti igény ellenére miért korlátozod a nyilvános tanítást 2003-ban (októbert kivéve, lásd az "upcoming events"-et az www.eckharttolle.com-on!) Mi az üzeneted azok számára, akik a felébredésük elérésében rád építenek?

ET: Ne rám építsenek! Ha bárki és bármi külsőre építesz, az előbb-utóbb lefelé visz. Minden forma feloldódik, megváltozik, meghal, elhagy téged. Sok ember érzi úgy, hogy vonzom őket, vonzza őket ez az Eckhart nevű „forma”, de tévednek. Összetévesztik a formát a lényeggel. Ha az emberek eljönnek hozzám, akár személyes beszélgetésre, akár lelkigyakorlatra, nem azért jönnek, mert velem lehetnek, jóllehet ez a felszíni látszat. Azért jönnek, hogy saját magukkal legyenek, vagy még inkább, hogy még teljesebben saját maguk legyenek. Valami átragyog az Eckhart nevű formán, és ez egy annak a lényegével, aki te valójában vagy. A béke, a csend, az öröm vagy a belső életteliség, amit a spirituális tanító jelenlétében érzel, a benned lévő egyetlen Forrásból árad ki, elválaszthatatlanul attól, aki te a legmélyebb szinteden vagy. A tanító ezt nem tudja neked megadni. Ő csak felfedi neked azt, ami már eleve megvan, benned, magadban.

A tanítás folyamatosan rendelkezésre áll a könyveken, szalagokon, videókon keresztül. Ezek ugyanolyan hatékonyak azok számára, akik már készen állnak a felébredésre, mint a tanító fizikai jelenléte. De őrizkedni kell az ezekhez való túlzott kötődéstől, és az egyre több igényétől, mert az nem valódi szükséglet, hanem elme-kreáció. Feltétlenül látni kell, mikor éred el azt a pontot, amíg segít eljutni annak az igazságnak az elérését, hogy ki vagy, és akkor betöltötte a feladatát. Buddhának van egy szép analógiája a „folyón tutajjal való átkelésről” – ne cipeld tovább a tutajt, ha már átkeltél a folyón. Ameddig szükséged van a tutajra, addig a tanítás ott van.

A könyvek, szalagok, videók révén a tanítás teljes ereje elérhető, és ez a tanítás, ha te megengeded azt, össze fog téged hozni, ugyanúgy, mintha csak egy élő tanító lenne: legbelső lényeddel. De az egoista elme továbbra is azt mondja: kívánom, akarom, kell nekem. Az elmnek a többre való törekvése a tanítás igazi megélése elkerülésének az egyik útja. Ami itt van és most.

KE: Te már önmagad vagy, teljesen.

ET: Igen, semmi lényeges hozzáadása nem lehetséges vagy szükséges.

KE: Mi természete az önvalónak, amivel már azonosak vagyunk. Lehet róla mondani valamit?

ET: Csak rámutatni lehet; nem lehet érthetővé tenni, vagy definiálni. Amit mondani lehet róla: egy tér, illetve egy belső tér az, ami a legmélyebb szinteden vagy. Teljesen mozdulatlan, mégis vibrálóan élő. Semmi mást nem tudok adni neked, kivéve: teret. De mivel a tér a lényege annak, aki vagy, semmit nem tudok neked adni (kuncog Eckhart). Ha valami mást keresel, mint teret, a spirituális tanítóban, ki fogsz ábrándulni, csalódni fogsz. Bármit is adjon a másik személy, neked soha nem lesz elég. A forma világában semmi nem fog hosszú távon kielégíteni.

KE: Igen, a forma dualisztikus természetű. Ezért, előbb vagy utóbb, be fog következni az ellentéte.

ET: Amikor belsőleg megengeded minden pillanatnak, hogy olyan legyen amilyen, amikor tanúja vagy a gondolataidnak és érzelmeidnek, tér jelenik meg benned – nyugalom, béke. Ez az, aki vagy. Ez van az ellentétek mögött.

Kategória: Eckhart Tolle | Hozzáadta:: nisargadattin (2013 Augusztus 18)
Megtekintések száma: 165 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
0
1  
koszonom

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]