Főoldal » Cikkek » Eckhart Tolle

Hazug vagy!

Hazug vagy!

Eckhart Tolle

 

A fejedben élő tudás hangja hazugnak is nevezhető.

Születésedkor egy egész társadalma fogadott a hazudozóknak. Az előttünk született hazudozók tanítottak meg bennünket arra, hogy hogyan váljunk emberré.

Először is megmondták, hogy mik vagyunk – fiú vagy lány –, majd megmondták, kik vagyunk, és hogy kivé kell, vagy nem szabad válnunk. Megtanítottak bennünket, hogyan legyünk nők, illetve férfiak. Megtanítottak bennünket arra, hogyan legyünk csinos nő, finom hölgy, erős férfi, bátor férfi. Nevet adtak nekünk, és megmondták, hogy milyen szerepet játszunk az ő történetükben.

Felkészítettek bennünket az ember-dzsungelben való játékra, az egymás elleni versenyre, szabad akaratunk megfékezésére, saját természetünk elleni harcra. Teletöltöttek bennünket tudással, és mi természetesen hittünk nekik. A körülöttünk élő hazudozóktól megtanultuk, hogyan állítsuk elő a saját hazugságainkat.

Az általunk előállított hazugságok kutatása során felfedeztem, hogy a hazugságoknak hangja van. Hívhatod ’gondolkodásnak’, ha akarod. Én a ’tudás hangjának’ hívom, mert ő mondja el neked mindazt, amit tudsz. Megpróbál mindig mindent értelmezni.

Ez a hang mindig jelen van. Soha nem áll le. Bár nem valóságos, mégis hallod. Mondhatod: „Nos, ez vagyok én. Az vagyok, aki beszél.” De ha te az vagy, aki beszél, akkor ki az, aki hallgat?

A tudás hangját úgy is lehet nevezni, hogy a hazudozó, aki a fejedben él. A hazudozó beszél a beszédedben, ám a lelkednek, az igazságnak nincs beszéde. Csak tudhatod az igazságot; érezheted azt. A lelked mindent megpróbál, hogy meghalld őt, de a hazudozó hangja erősebb és lármásabb, és csaknem állandó jelleggel leköti a figyelmedet.

Halld csak a hangot, mit mond neked? „Mit gondolsz, ki vagy te? Sosem leszel sikeres. Nem vagy elég okos. Minek próbálkoznál? Senki nem ért meg. Hogyan lehetnél boldog, amikor emberek milliói halnak éhen?”

A hang legtöbbször hazudik, mert az annak a hangja, amit tanultál, és oly sok hazugságot tanultál, legfőképp magadról. A tudás hangja a saját fejedből jön elő, vagy a körülötted lévő emberektől, de érzelmi reakciód válasza a hangra ez: „be vagyok csapva”.

Amikor ítélkezünk saját magunk felett, bűnösnek találjuk és büntetjük magunkat, az mindig azért van, mert a fejünkben beszélő hang hazudik nekünk. Amikor konfliktusunk támad szeretteinkkel, az mindig azért van, mert hiszünk a hazugságnak, és ők is hisznek neki.

De nem csak ez. Amikor elhisszük a hazugságokat, akkor nem vagyunk képes meglátni az igazságot, és így feltételezések ezreit gyártjuk, és azokat tekintjük igazságnak. A legnagyobb feltételezéseink egyike, hogy a hazugságokat igazságoknak hisszük!

Elhisszük, például, hogy tudjuk, mik vagyunk. Amikor méregbe gurulunk, azt mondjuk: "Ó, hát ez vagyok én."

Amikor irigyek vagyunk: "Ó, hát ez vagyok én." De ez lenne az igazság? Biztos, hogy nem! Azelőtt azt feltételeztem, hogy én vagyok az, aki mindazon dolgokat mondja, amelyeket nem akarok mondani. Nagy meglepetés volt a felfedezés, hogy az nem én vagyok; ez az a mód volt, ahogy megtanultam létezni. És gyakoroltam, és gyakoroltam, amíg le nem küzdöttem ezt az előadást.

Kétezer évvel ezelőtt a legnagyobb mesterek egyike azt mondta: „És meg fogod ismerni az igazságot, és akkor az igazság megszabadít téged”. Mitől szabadít meg? A fejedben élő, állandóan beszélő hazudozótól.

Amikor a fejedben lévő hang végleg abbahagyja a beszédet, megtapasztalod a belső békét. Ha követed a következő két szabályt, akkor a tudásból eredő egyetlen hazugság sem éli túl a szkepszisedet, és egyszerűen semmivé olvad.

Első szabály: Ne higgy magadnak! Amikor meghallod a fejedben a hangot, ne tedd személyessé! Tudd, hogy rendszerint hazudik neked! A hazugságok csak akkor maradnak életben, ha elhiszed azokat. Ha nem hiszel a hazugságaidban, jobb, az igazságra alapozott választásaid lesznek.

Második szabály: Ne higgy senki másnak sem! Amikor az emberek beszélnek, fogalmad sincs róla, hogy mi jön a szívükből, és mi származik a fejükben élő hazudozótól. Figyelj, mert az átadás csodálatos lehet!

Megváltoztathatod az életedet, ha visszautasítod a saját hazugságaidba vetett hitet. Kezdd a legfőbb hazugsággal, amely a boldogságod és szereteted kifejezését korlátozó hazugság! Ha megvonod a hitedet a hazugságoktól, elvesztik a hatalmukat fölötted. Ha megszűnsz hinni a hazugságokban, akkor egész életed csodálatos módon megváltozik. Megszabadulsz a félelemtől, a drámától és a konfliktustól. Ez az abszolút igazság.

(Eckhart Tolle, ’A most hatalma’ szerzője)

Kategória: Eckhart Tolle | Hozzáadta:: nisargadattin (2013 Augusztus 18)
Megtekintések száma: 393 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
0
1  
koszonom

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]