Főoldal » Cikkek » Mindenféle

Gondolatok a tudatosságról

Gondolatok
a tudatosságró
l

 

 

Tudatosság tisztította elmém csiszolt tükör.
Közel a jelenlét, és én tudom,
hogy Az a minden,
én pedig semmi vagyok.

Lalla

 

A CSODÁK ÚTJA (A COURSE IN MIRACLES)

A tőlem várt éberség a tiéddel azonos, és akik azonos dolgok tanítását választották, hitükben egyezzenek. A Course in Miracles T-6.V.C.9:9

A fény nem képes áthatolni az elzárására emelt falakon, amiket soha nem is leszel hajlandó lerombolni. 4 Senki nem láthat át a falon, de meg lehet azt kerülni. 5 Figyeld meg elmédben a félelem darabjait, vagy nem leszel képes megkérni, hogy úgy tegyek. T-4.III.7.

Figyeld meg egód csábításait, és ne hagyd magad megtéveszteni általuk. 2 Semmit nem kínál az neked. 3 Amikor feladod ezt az önkéntes léleknélküliséget, látni fogod, ahogyan elméd fókuszál és a fáradtság és gyógyulás fölé emelkedik. 4 Még nem vagy elég éber azon egóval szembeni igényre, hogy megszabadítsd magad. T-4.IV.6.

Belső világod megvizsgálása során bármilyen gondolat keresztezze is elmédet, tudatosságodba kerülvén, szemléld azt egy pillanatra, majd váltsd fel a következővel. 2 Törekedj arra, hogy ne állíts fel közöttük semmiféle hierarchiát. 3 Figyeld a jövés-menésüket (gondolatokét) a lehető legszenvtelenebbül. 4 Ne időzz el egyiken sem, hanem törekedj arra, hogy a gondolatfolyam egyenletes és nyugodt legyen, de minden különösebb erőfeszítésed nélkül. W-pi.31.1.

Néhány percig figyeld elmédet, és lásd, hogy bár szemeidet becsuktad, az általad gondolt érzéklet nélküli világ valós. 6 Vizsgáld felül a gondolatokat, hogy melyek azok, amelyek kompatibilisek e világgal, és amelyeket igazaknak gondolsz. 7 Majd hagyd, hogy távozzanak, és hogy alájuk süllyedj, arra a szent helyre, ahová azok nem léphetnek be. 8 Egy ajtó van alattuk az elmédben, amit nem tudsz teljesen bezárni, hogy elrejtsd a mögötte lévő dolgokat. L131

ECKHART TOLLE
Figyelj a fejedben hallható hangra, amilyen gyakran csak tudsz. Szentelj különös figyelmet az ismétlődő mintáknak, amelyek öreg gramofon felvételekként újra és újra lejátszásra kerülnek a fejedben, talán évek óta – légy ott, mint tanúskodó jelenlét. Amikor a hangra figyelsz, légy tárgyilagos. Vagyis ne ítélkezz… vagy ugyanaz a hang visszajön a hátsó ajtón. Hamarosan felismered: a hang ott van, én pedig, aki hallgatja, megfigyeli azt, itt vagyok. Ez az én vagyok felismerés, a saját jelenléted érzékelése, nem gondolat. Ami az elme mögül emelkedik fel.
Minden sóvárgás az elmének a megváltás iránti, vagy a külső dolgok általi beteljesülés iránti kereső tevékenységével azonos, és a jövőben, ami a Létezés örömét helyettesíti.
Ebben az állapotban, még ha a vágyam megszabadulásra vagy megvilágosodásra is irányulna, csak egy másik vágyakozás a jövőbeli megvalósulásra vagy beteljesülésre.
Így hát, ne keresd a vágytól való megszabadulást, vagy a megvilágosodás „elérését”. Légy jelen. Légy ott úgy, mint az elme megfigyelője.

 

Jiddu Krishnamurti

A pillanatról pillanatra való tudatosság nem a memória önvédelmének kumulatív hatása. A tudatosság nem az akarat meghatározottja, s nem is általa keletkezik. A tudatosság teljes és kondicionálatlan megadás annak, ami van, racionalizálás nélkül, megfigyelőre és megfigyeltre való felosztás nélkül. Mivel a tudatosság nem akumulatív, nem megmaradó, nem erősíti az önvalót sem pozitív, sem negatív értelemben. A tudatosság mindig a jelenben van, és mint ilyen, nem azonosuló, nem ismétlődő; és szokásokat sem teremt.

Csupán figyelj; ez minden, amit tenned kell, ítélkezés nélkül, erőfeszítés nélkül, anélkül, hogy megpróbálnád megváltoztatni azt, amit figyelsz. Ekkor látni fogod, hogy ez olyan, mint egy folyamat, ami folyik. Nem tudod a folyamat folyását meggátolni, ha falat építesz, vagy valami akaratlagosat követsz el, iszonyú energiával találod szembe magadat. Ugyanakkor, ha választást mellőzve figyelsz, a tudatosság egész tere kezd feltárulni. És amint feltárul, el kell kezdened követni, és a követés rendkívül nehézzé válik – a követés az érzékekben a gondolatok mozgásának a követését jelenti, minden érzését, minden titkos vágyét. Nehézzé válik a gondolat, aminek ellenállsz, a pillanat, amire azt mondod „ez csúnya”, „ez jó”, „ez rossz”, „ez megtart”, „ez nem tart meg”.
Így elkezdesz a külső ellenére lenni, és befelé mozogni. Majd úgy fogod találni a befelé mozgás közben, hogy a belső és a külső nem két különböző dolog, és a kifelé irányuló tudatosság nem különbözik a befelé irányulótól, és azok megegyeznek egymással.

Az önmagammal kapcsolatos tudatosság fáradságos; kigondolni, kitapogatni minden gondolat-érzetet fáradságos; de a gondolat-érzeteknek ez a tudatossága vezet el az elme vándorlásának a végéhez.


Nisargadatta Maharaj

Légy teljesen éber, vizsgáld önmagad igazi természetét – semmi másra nincs szükséged. Ez az egyetlen létező út a békéhez.

A valódi létezik és az a bizonyság-tudat természete.
Természetesen ez túl van a bizonyságon, de belelépve, meg kell először valósítani a színtiszta bizonyosság állapotát… A bizonyság a valóság visszatükröződése, annak teljes tisztaságában… A bizonyság állapota azonos a teljes erővel.

Nincsenek teljesítendő feltételek. Semmi nincs, amit tenni kellene, semmi nincs, amit meg kellene kapni. Csak nézz, és emlékezz, bármit észlelsz, az sem nem te vagy, sem nem a tiéd. Az a tudatosság terében van, de te nem vagy a tér, sem annak tartalma, sem a tér tudója nem vagy. A gondolatod az, aminek csinálja a dolgokat, ami beleránt téged az erőkifejtésed eredményeibe – a hajtóerő, a vágy, a megvalósítás sikertelensége, a frusztráció érzése – mindezek visszahúznak. Egyszerűen nézd, ami történik, és tudd, hogy te mindezeken túl vagy.

El kell, hogy érd (a megvilágosodást), mert az érted van. El fog érni téged, ha lehetőséget adsz neki rá. Ereszd el a valótlanhoz fűző kötelékeidet, és a valódi gyorsan és simán a helyére csúszik. Állítsd le létezésed elképzelését, vagy hogy csinálsz ezt vagy amazt, és annak elképzelését, hogy te vagy forrása és magja minden akaratnak, ami megszületik benned. Az ezáltal bekövetkező nagy szeretet nem választ és nem részrehajló, nem ragaszkodik, de egy olyan erő, amely mindent szeret – érdemes és szeretetreméltó módon.

Fedezd fel mi minden nem vagy. Test, érzések, gondolatok, fogalmak, idő, tér, létezés és nem létezés, ez vagy az – semmi konkrét vagy elvont nem tud rámutatni arra, aki vagy. Folyamatosan figyelned kell magadat – különösen az elmédet – pillanatról pillanatra, semmit el nem mulasztva. Ez a tanúság nélkülözhetetlen az én és a nem-én elválasztásához ……… figyeld meg ezt az állapotot, amely az egyedüli, egyszerű létezés, ez vagy az, vagy amaz létezése nélkül.MÁSOK ....

 

 

 

Csendesülj el elmédben, csendesülj el érzéseidben, és csendesülj el testedben! Majd miután mindezek elcsendesedtek, ne csinálj semmit! Ebben az állapotban az igazság fel fogja magát tárni neked.

Kabir

 

Lépj hátra a tapasztalataidtól. Figyeld magad, a reakcióidat,
és mindent, ami történik az együttérző tanúság szemüvegén
keresztül. Ez az, ami a figyelem ráirányítását jelenti.

Nincs szükség erőkifejtésre.
Semmilyen erőkifejtés nem vezet sikerre.
És mégis, vigyázó figyelem révén a
a Jelen Pillanatban lévő
belső Tudatosság Hátterére,
a Felébredés szükségszerűen megszületik benned.
Ebben a Pillanatban elragadtatsz annak a Valóságában,
akiben és amiben mindig is voltál.
Metta Zetty


A figyelem a kulcs, minden más lényegtelen, lassan lassan a megértés elkezd növekedni, egy tanúság jelenik meg, és ez a tanúság a bimbója létezésünknek, a csodának, ami átalakít, a csodának, ami meggyógyít, a csodának, ami előidézi valódi önmagad megszületését.
Deeshan


A szentek és misztikusok élete olvasásának helye van az életünkben – bár jobb lenne, ha soha nem olvasnánk őket – de milliószor fontosabb a belső mozgásokkal és változásokkal kapcsolatos saját tudatosságunk, még a legapróbbakéval kapcsolatos is, mert ez az, amiben benne van, ez az, ahol a Szellem folyamatos mozgat minket, átalakít és informál bennünket a maga sajátos módján. Ez az, ahol megtanuljuk, amit valaha is tudnunk kell, és meg kell ezt tennünk, meg kell tisztítanunk elménket minden más egyébtől.
Bernadette Roberts – The Path to Non-Self


"Mikor leszek Megvilágosodott?"
"Amikor látsz," mondta a Mester.
"Látok, mit?"
"Fákat és virágokat és holdat és csillagokat."
"De én ezeket mindennap látom."
"Nem. Amit látsz, azok papírfák, papírvirágok, papírholdak és papírcsillagok.
Számodra az élet nem realitás, hanem csak a szavaidban, a gondolataidban van benne."
És ráadásul, gyengén adódtak hozzá
"Az életed papír élet, sajna, és halálod papírhalál lesz."


"Az üdvösséget tettek vagy meditáció által érhetem el?"
"Egyik módon sem. Az üdvösség a látásból jön."
"Látni, mit?"
"Hogy az arany nyaklánc, amit meg kívánsz vásárolni, ott van a nyakadon."
"Hogy a kígyó, amitől annyira félsz, csak egy kötél a földön."
Anthony de Mello – Egyperces bölcsességek

Kategória: Mindenféle | Hozzáadta:: nisargadattin (2013 Augusztus 18)
Megtekintések száma: 407 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 1
0
1  
koszonom

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]