Főoldal » Cikkek » Nisargadatta Maharaj

Kicsoda Nisargadatta Maharaj?

Kicsoda Nisargadatta Maharaj?

Forrás: Sri Nisargadatta Maharaj - Én Az vagyok

 


    Amikor születési ideje felől érdeklődtek, a Mester szelíden úgy válaszolt, hogy ő sohasem született!

    Életrajzot írni Sri Nisargadatta Maharajról hiábavaló, haszontalan feladat. Mert nemcsak születésének pontos ideje ismeretlen, de életének korai szakaszáról sem állnak rendelkezésre ellenőrizhető adatok. Mindamellett, idősebb rokonai szerint 1897 márciusának egyik teliholdas éjszakáján született, a Hanuman Jayanti ünnepség idején, amelynek során a hinduk Hanumant, a Ramayana monda Marutinak is nevezett majomistenét ünneplik. És, hogy születését összekapcsolják e híres nappal, szülei elnevezték őt Marutinak.

    A gyermekkoráról és kora ifjúságáról rendelkezésre álló adatok ellentmondásosak, és összefüggéstelenek. Tudjuk, hogy édesapja, Shivrampant, szegény ember volt, aki egy ideig Bombay-ben dolgozott, mint háziszolga, később pedig kisbirtokosként, fillérekből tengette életét Kandalgaonban, Maharastra Ratnagiri erdős vidékének egy kicsiny falujában. Maruti csaknem iskoláztatás nélkül nőtt fel. Gyermekként édesapjának segédkezett azokban a munkákban, amelyekre erejéből tellett: marhát őrzött, ökröt hajtott, a mezőn dolgozott, és megbízásokat intézett. Örömei egyszerűek voltak, akárcsak munkája, azonban tehetséges volt, kíváncsi elméje túláradott a mindenféle kérdésektől.

    Édesapjának volt egy brahmin barátja, egy Vishnu Haribau Gore nevű istenfélő ember, akitől sokat tanult a falusi élet szabályairól. Gore gyakran beszélt neki vallási témákról, és a gyermek Maruti sokkal figyelmesebben és hosszasabban hallgatta ezeket a témákat, mint azt bárki feltételezte volna. Gore volt számára az eszményi ember – komoly volt, szelíd és bölcs.

    Amikor Maruti betöltötte a tizennyolcadik életévét, édesapja meghalt, özvegyet, négy fiút és két leányt hagyva magára. A kis gazdaság sovány bevétele tovább apadt az öregember halála után, és nem bizonyult elegendőnek, hogy ilyen sok szájat etessen. Maruti idősebb bátyja otthagyta a falut, Bombay-be ment munkát keresni, és ő is nemsokára követte. Azt beszélik, egy Bombay-beli irodában dolgozott néhány hónapig, kis fizetésű, alacsonyabb rangú tisztviselőként, de beleunt, és felmondott. Ezután aprócikk kereskedőként vállalkozott, mint rövidárus, és nyitott egy boltot, ahol gyermekruhát, dohányt és kézzel sodort, vidéki cigarettát árult. Üzlete felvirágzott idővel, ahogy beszélik, bizonyos mértékű anyagi biztonságot nyújtva számára. Ebben az időszakban házasodott meg, egy fia és három lánya született.

    Gyermekkor, ifjúság, házasság, utódok – Maruti egy átlagember szokásos egyhangú és eseménytelen életét élte, egészen középkoráig, az eztán következő szentség minden gyanúja nélkül. Ebben az időszakban egyik barátja Yaswantrao Baagkar volt, Sri Sziddharameswar Maharadzs, a Navnath Sampradaja hindu szekta spirituális tanítójának egyik tanítványa. Az egyik este Baagkar bemutatta Marutit a Gurujának, és ez az este élete fordulópontjának bizonyult. A guru mantrát adott neki, és meditációra vonatkozó instrukciókkal látta el. Gyakorlása során víziói kezdtek támadni, sőt, alkalomadtán révületbe is esett. Valami felrobbant benne, úgyszólván, miáltal megszületett benne a kozmikus tudatosság, az örök élet érzése. Maruti az aprócikk kereskedő identitása feloldódott, és megjelent Sri Nisargadatta megvilágosodott személyisége.

    A legtöbb ember, aki az ön-tudatosság világában él, nem bír elég vággyal vagy erővel, hogy elhagyja azt. Csak saját maga számára létezik; minden erőfeszítése önelégültségére és öndicsőítésére irányul. Vannak azonban olyan látók, tanítók, és kinyilatkoztatók, akik, miközben látszólag ugyanabban a világban élnek, egyidejűleg egy másik világban is élnek – a kozmikus tudatosság világában, amely végtelen tudástól ragyog. A megvilágosodás tapasztalatát követően Sri Nisargadatta Maharaj is ilyen kettős életet élt. Vezette a boltját, de megszűnt profit-orientált kereskedőnek lenni. Később, elhagyva családját és üzletét, kolduló szerzetes lett, az indiai vallási színpad hatalmasságának és változatosságának zarándoka. Mezítláb elindult a Himalájába, ahol élete hátralévő részét tölteni akarta, az örök élet kutatásával. De hamarosan visszafordította lépteit, és hazatért, mivel megértette, hogy haszontalan lenne ilyen kutatásba kezdenie. Felismerte, hogy nem kell keresnie az örök életet, mivel már birtokolja azt. Meghaladva az én-vagyok-a-test ideát, egy olyan mentális állapotba került, amely olyan örömteli, békés és dicsőséges, hogy minden más értéktelennek látszott hozzá képest. Elérkezett az ön-felismeréshez.

    Tanulatlansága ellenére a Mester rendkívüli mértékben megvilágosodott beszélgetéseket folytat. Jóllehet szegénységben született és nevelkedett fel, a gazdagnál is gazdagabb, mert a halhatatlan tudás korlátlan bőségével rendelkezik, amihez képest a legmesésebb kincsek is értéktelen díszek csupán. Melegszívű és érzékeny, metszően humoros, abszolút félelmet nem ismerő, és abszolút igaz – inspiráló, irányító, és támogató mindenkivel szemben, aki eljön hozzá.

    Minden olyan kísérlet, hogy életrajzot írj egy ilyen emberről komolytalan és hiábavaló próbálkozás. Mert ő nem egy múlttal vagy jövővel rendelkező ember; ő az élő jelen – örökkévaló, és változhatatlan. Ő az én, ami mindenné vált.

Kategória: Nisargadatta Maharaj | Hozzáadta:: nisargadattin (2013 Augusztus 17)
Megtekintések száma: 647 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 3.7/3
Összes hozzászólás: 1
0
1  
koszonom

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]